Street View toont hoe je woont-4 Teens - Editoriale site

Street View toont hoe je woont

 Foto: Google

Google Street View is sinds vorige week beschikbaar in ons land. Dat betekent dat je vanaf nu online door je straat en langs je huis kunt wandelen. Of langs het huis van iemand anders uiteraard … en dat zorgt voor de nodige opschudding.

Street View werd vier jaar geleden gelanceerd in de Verenigde Staten. Nu is België aan de beurt, als eenendertigste land. Google nam vanuit alle hoeken foto’s van elk gehucht, elke straat en elk huis. Met Street View kun je nu door alle straten van België lopen en vanuit vogelperspectief elk huis en elke tuin bekijken. ‘Bijna het hele territorium is beschikbaar, op enkele kleine straten na die moeilijk toegankelijk waren’, zegt Julien Blanchez van Google België.

Niet iedereen is even opgetogen. Tegenstanders vinden dat Street View een inbreuk is op hun privacy. Ze willen helemaal niet dat kennissen of collega’s via het internet kunnen gaan kijken waar en  hoe ze wonen. Google ziet geen probleem. ‘We tonen alleen publieke plaatsen. Beelden van personen en van nummerplaten werden onherkenbaar gemaakt. Wie wil, kan ook de afbeelding van zijn huis laten schrappen.’

Boeven

Volgens de politievakbond Skypol is Street View vooral ‘een fantastisch werktuig voor boeven’. Jean-Marie Hottat van Sypol: ‘Boeven moeten zelfs niet meer op verkenning gaan. Ze kunnen gewoon online alle aspecten van een huis en de veiligheidssystemen bekijken, en inschatten of er in de omtrek gevaar is.’ Sypol wil Google Street View daarom van het internet halen.

Toch kunnen ook boeven beter eerst ter plaatse gaan als ze zekerheid willen hebben over de juiste situatie. De foto’s die Google maakte, dateren van 2009 en 2010. Zo staan er in de straten van sommige gemeenten nog verkiezingsborden (uit juni 2009). Mogelijke verbouwingen die het voorbije jaar plaatsvonden, zullen je vrienden via Street View dus nog niet kunnen zien.

Je kunt Google Street View zelf uitproberen door te surfen naar www.google.be/streetview en te klikken op 'Ontdek Google Maps met Street View'. Geef daarna bovenaan in de zoekbalk een adres in.