Egypte blijft branden-4 Teens - Editoriale site

Egypte blijft branden

 Foto: Corbis

De rellen in Egypte houden aan. Vooral in de Egyptische hoofdstad Caïro blijft het onrustig. Bij betogingen tegen de militaire machthebbers zouden de voorbije week al veertig doden gevallen zijn. De spanning heeft te maken met de verkiezingen die begin deze week van start gegaan zijn.

Egypte wordt momenteel geregeerd door militairen. Die kwamen aan de macht nadat president Hosni Moebarak in februari van dit jaar moest aftreden wegens het aanhoudende volksprotest. De tegenstanders van Moebarak eisten democratische verkiezingen, die moesten leiden naar meer toekomstperspectieven voor elke Egyptenaar. Negen maanden na het aftreden van Moebarak zijn er opnieuw massabetogingen. De actievoerders willen nu dat de militairen snel een datum aankondigen waarop ze de macht overdragen aan een verkozen regering.

Er lopen momenteel parlementsverkiezingen in Egypte, maar de bevolking vreest dat het leger niet bereid zal zijn om daadwerkelijk de macht af te staan. De Egyptenaren geloven niet dat er echt rekening gehouden wordt met hun stem. Vorig jaar ging slechts tien procent van de vijftig miljoen stemgerechtigde Egyptenaren naar de stembus.

De verkiezingen lopen overigens in verschillende rondes en duren tot 11 januari 2012. Daarna moet er een nieuwe president gekozen worden. Voor de actievoerders duurt dat te lang. Volgens hen zullen de militairen zo nog minstens een jaar aan de macht blijven. Ze nemen het ook niet dat de militaire leiders de nieuwe grondwet mee willen uitschrijven en democratische controle niet nodig vinden. 

Dodelijke rellen

Uit protest tegen die gang van zaken bezetten opnieuw duizenden betogers het centrale Tahrirplein in de hoofdstad Caïro. Honderden soldaten en politieagenten proberen de acties met harde hand te stoppen. Ze gebruiken traangas, rubberkogels en wapenstokken en rijden met tanks door de straten. De betogers bekogelen de ordetroepen op hun beurt met stenen.

Er vielen de voorbije week naar schatting al veertig doden. Uit protest tegen het harde optreden van de regering heeft Emad Abou Ghazi, de Egyptische minister van Cultuur, zijn ontslag ingediend. De internationale wereld en ook Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere riepen op een einde te maken aan het geweld.