België heeft bijna een regering-4 Teens - Editoriale site

België heeft bijna een regering

 Foto: Corbis

Een nieuwe regering is er nog niet, maar België heeft wel de begroting voor 2012 rond. Koning Albert II heeft formateur Elio Di Rupo gevraagd nu zo snel mogelijk een regering te vormen. Waarschijnlijk wordt Di Rupo de eerste Franstalige premier van België sinds 1973.

De begroting voor 2012 was een belangrijk struikelblok in het parcours dat zou moeten leiden naar een nieuwe regering. De druk om tot een begrotingsakkoord te komen werd onhoudbaar groot toen de waardering van België (de zogenaamde rating) vorige vrijdag verlaagd werd. De politieke partijen moesten dus wel tot een overeenkomst komen om de toekomst van het land veilig te stellen.

De rating van een land wordt verlaagd als de banken er minder vertrouwen in hebben dat het zijn schulden kan terugbetalen. Landen die geen vertrouwen krijgen, moeten een hogere rente betalen op geld dat ze lenen. België betaalt nu al bijna zes procent rente; dat wil zeggen dat als ons land 100 euro leent, het 106 euro moet terugbetalen. Volgens financiële analisten zou België een rente van zeven procent niet aankunnen. Dat scenario moesten de onderhandelaars dus absoluut vermijden.

Elf miljard besparen

De zes politieke partijen rond de onderhandelingstafel – PS, MR, CD&V, Open VLD, SP.A en CDH erkenden de ernst van de situatie. Na een lange nacht van onderhandelen bereikten ze in het weekend dan toch een akkoord. Volgend jaar zal België 11,3 miljard euro besparen op zijn uitgaven.

Het begrotingstekort van België blijft nog wel drie procent van het bruto binnenlands product (de waarde van alle goederen en diensten die op een jaar geproduceerd worden). Maximaal drie procent (van het bbp) meer uitgeven dan dat er inkomsten zijn, is een eis van Europa. Bedraagt het tekort meer dan drie procent, dan moet België een boete betalen van zevenhonderd miljoen euro. Europa zal midden december oordelen of de begroting van België klopt.

Niet iedereen is enthousiast over het begrotingsakkoord. N-VA-voorzitter Bart De Wever, die zelf niet mee aan de onderhandelingstafel zat, ziet ‘niets positiefs’ aan het besparingsplan. Hij vindt dat er te weinig bezuinigd wordt en dat er te veel nieuwe belastingen komen. Die zullen volgens hem vooral door de Vlamingen betaald worden.

Ook de vakbonden zijn ontgoocheld. Zij vinden dat vooral de werknemers de dupe zullen zijn van de besparingen. De vakbonden gaan vrijdag betogen in Brussel en sluiten nieuwe stakingsacties niet uit. Maar ook de werkgevers zijn kritisch en stellen dat België nu een van de 'minst ondernemersvriendelijke landen van Europa' wordt.

Taalneutraal

535 dagen na de verkiezingen is er nog altijd geen regering, maar wellicht kan het nu snel gaan. Er is alleen nog discussie over de toewijzing van ministerposten. Vraag is of Di Rupo als taalneutraal beschouwd wordt of als Franstalig minister. Een federale regering mag slechts vijftien leden tellen, de premier incluis. Met zeven ministerportefeuilles voor de Vlamingen en zeven voor de Franstaligen plus Di Rupo zou ons land dus bestuurd worden door een Franstalige meerderheid, en dat ligt gevoelig boven de taalgrens. Het antwoord kennen we wellicht nog voor het weekend.